Левицата пусна жалба до Върховния административен съд (ВАС) за решението на

...
Левицата пусна жалба до Върховния административен съд (ВАС) за решението на
Коментари Харесай

Левицата пусна жалба до ВАС за решението на ЦИК за пакетите за медийно отразяване

" Левицата " пусна тъжба до Върховния административен съд (ВАС)  за решението на Централната изборна комисия (ЦИК) по отношение на разпределението на пакетите за медийно отразяване в предизборната акция за Народно заседание и Европейски парламент. Това оповестиха от пресцентъра на обединението.

Тя смята, че с това решение ЦИК ощетява извънпарламентарните партии, защото плануваният един пакет за финансиране не дава отговор на законовото условие всеки избор да бъде финансиран поотделно.

В изказването на " Левицата " също се отбелязва, че ЦИК са приели решението без посочени претекстове - те отсъстват и в решението, и в протокола от извършеното съвещание на 7 май, когато е гласувано по отчет на Димитър Димитров, член на ЦИК.

Коалицията също акцентира, че от записа на съвещанието излиза наяве, че решението е предмет на дълги разисквания, извършени преди съвещанието, при липса на гласност и бистрота и в нарушаване на член 54 от Изборния кодекс. Целта на законодателя, който планува да бъдат употребени медийни пакети в размер на 40 000 лева за всяко партия или коалиция , регистрирани за изборите, е посредством държавна дотация да се подкрепят партии, обединения и инициативни комитети, които в условия на равнопоставеност да вземат участие в акцията.

От " Левицата " са безапелационни, че решението е погрешно тъй като ЦИК се е водила само от критерии за целенасоченост, само че не и от главните правила, залегнали в Изборния развой - един от тях е обезпечаване на равнопоставеност сред всички участници в обособените типове избори.
 Няма да се бавим с резултатите, твърди ЦИК
Няма да се бавим с резултатите, твърди ЦИК

Росица Матева насочи зов към лицата, свързани с изборния развой, да не внасят ненужно напрежение
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР